Ne ilginçtir ki Sabiha Hanım doğumgünü olan 22 Mart'da hayata veda etmiştir ve ne şanslıdır ki yüce önder tarafından evlat edinilmiş ve 1934'de soyadı kanunun çıkmasıyla "Gökçen" soyadını almıştır. O yıllarda havacılık ile olan ilgisi başlamış olsaydı belki de çok daha farklı bir soyadı olabilirdi.
Sabiha GÖKÇEN “GÖKÇEN ‘liği şöyle anlatıyor.. “Benim soyadımın mesleğimle hiçbir ilgisi yoktur olamaz da. Çünkü ben havacılığa 1935 yılında girdim. Oysa Büyük Atatürk bu soyadını bana bir yıl önce verdi. Soyadı kanunu, Ata’nın önem verdiği devrimlerdendi. Bu bakımdan 1934 yılında Atatürk’ün sohbetli sofralarda baş konu “soyadı” idi. İşte hiç unutmam, 19 Aralık 1934 akşamıydı. Sıra bana gelmişti. Atatürk “Sabiha’ya bir soyadı bulmamız gerektiğini “ söyledi. Bir süre düşündükten sonra “GÖKÇEN olsun” dedi. Oradaki bir kağıdın üstüne de yazdı. Yazı aynen şöyleydi
“Sabiha GÖKÇEN
S. GÖKÇEN’dir
K.ATATÜRK
19.12.1934"
2001 yılında Ankara Ziya Gökalp Caddesinde zilinde Teyyareci Sabiha Gökçen yazan bu güzel insanı kendi doğum gününde kaybettik..
Değerli Halit Kıvanç'ın, kendisi ile yaptığı söyleşisini Yapı Kredi Yayınlarından çıkan "Bulutlarla Yarışan Kadın"ı okuyarak onun hakkında daha detaylı bilgi edinebileceğinizi umuyorum..
Fasulye
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder