8 Ocak 2010 Cuma

DUR!

Buyrun bakalım bir gazete haberi daha "Bir Şarkısın Sen" isimli yarışmaya katılmak için okul asan 15 yaşın altında bir grup çocuğun hikayesi..

"Bu çocuklara yazık değil mi? Kim buna dur diyecek.!!?

TEKİRDAĞ´da bir televizyon kanalında yayınlanan ´Bir Şarkısın Sen´ isimli yarışma programının seçmeleri yapıldı. Seçmelere formalarıyla katılan bir çok öğrencinin okulu asarak şöhret olmaya koştuğu görüldü. Öğrenciler okuldan kaçıp yarışmaya katılmak için okuldan kaçtıklarını kameralara itiraf ettiler. Seçmelere okul formaları ile katılan bir öğrenci ise, "4 kişi yarışmaya katılmak için okuldan kaçtık. Öğretmenlerimizin haberi yok. İnşallah seçiliriz. Hayallerimiz bu sayede gerçekleşir." dedi. Yaşları 15'ten küçük öğrenciler kamera karşısına geçerek elemeleri geçmek için ter döktü. Elemelerde dereceye giren öğrencilerden sesi güzel olan en iyisi İstanbul'daki yarışmaya katılmaya hak kazanacak."

Gazete veryansın ediyor.. Kim buna dur diyecek? İlgili kanalın yeni yıl gecesi yegane programı bahsi geçen program üzerine kuruluydu. Çocuklar cicilerini giymişler, kimi içki masasında, kimi aile sohbetinde yetişkinleri eğlendirdiler. Bu bir çocuk programı mı? değil.. Yetişkin programı mı ? o da değil.. Daha önce aynı konuyla ilgili yazımda bunun bir çocuk istismarı olduğundan bahsetmiştim, tabi bana göre.. Peki gazeteyi tekrarlayalım, kim buna dur diyecek.. Aynı gazetenin farklı tarihlerindeki haberlerine bakıyoruz şimdi..

"Sibel Can, yılbaşı programında gözyaşlarına hakim olamadı.


Pınar Altuğ ve Erol Evgin’in sunduğu “Bir şarkısın Sen”in yılbaşı özel programına Sibel Can da konuk olarak katıldı. Birbirinden yetenekli çocuklarla düet yapan Can, çekimler srasında bir miniğin performansı karşısında gözyaşlarını tutamadı."

Sibel Can bir anne, dedim ya yılbaşı programı bütün gece aynıydı, bende izledim ara ara.. Minik kızın sesi alınmasın ama Sibel Can'dan bile güzeldi, yorumu da.. Ben Sibel Can olsam bende ağlardım..O minik kızda kendimi gördüğüm için ağlardım, o minik kızın yeteneğine hayran kalır ağlardım, o minik kızın ülkemin geleceğine katacağı daha pek çok varken, elinde mikrofon yetmiş milyonu  dinletiyor olmasına ağlardım.. Ağlardım da ağlardım.. Kolay ağlarım zaten..

"Bir Şarkısın Sen" NPİstanbul'da

Atv’de yayınlanan ve büyük bir beğeniyle izlenen Bir Şarkısın Sen müzik programında yer alan katılımcılara NPİstanbul ekibi destek veriyor.



NPİstanbul Etiler ekibinden Psk. Aynur Sayım, Psk. Leyla Arslan ve Psk. Hande Sinirlioğlu'nun destek verdiği çocukların ailelerine de anket ve form gönderildi.


Katılımcı 13 çocuk ile geçtiğimiz günlerde hastane konferans salonunda yapılan grup çalışmasında uzman psikologlar çocukların çalışmaya uyum ve motivasyonlarının son derece yüksek olduğunu belirtti.


VERİLEN DESTEĞİN İÇERİĞİ VE AMACI


İletişim becerileri, kendini ve başkalarını tanıma yeteneği, problem çözme becerileri, motivasyon ve hedefe ulaşma becerilerinin gelişimi, grup uyumu, sözsüz iletişim, duygu ve düşüncenin uyumu, problem çözme yeteneğini geliştirmek amacıyla verilen eğitimin çocuklara çok büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Çalışmayı yürüten Psk. Leyla Arslan destek programıyla ilgili bilgiler verdi:


"Çocuklara sosyal ve duygusal zekayı desteklemek amacıyla bir paket program hazırlanmıştır. Ayrıca çocukların ailelerini de tanınmak hedeflenmiştir, bireysel ihtiyaçlar tespit edilirse veya gruba uyumda sorun görülürse bireysel takip başlanacaktır. Programda, son yıllarda psikoloji biliminde öne çıkan pozitif psikoloji akımıyla koruyucu ruh sağlığı çalışmaları temel amaç olarak kabul edilmiştir.""

Gönül isterdi ki zaten doğuştan yetenekli bu çocuklar, doğal ortamlarından alınıp sahnelerde salınmak yerine, bir konservatuar ya da benzeri yeteneklerini geliştirebilecekleri bir eğitim ortamına sevkedilseler, şu renkli ekranda geceler boyu raksetmeseler.. Yine gönül isterdi ki, değerli psikologlarımız aynı uygulamaları, küçük yaşta çalışan, sokaklarda yaşayan, ailesel tramvalar geçiren çocuklara da böylesine göstere göstere yapsalar, onlarında yaşama bağlılığını, motivasyonlarını artırsalar. Gönül isterdi ki amacı güzel bir televizyon programı rating canavarlığı uğruna aynı çocukların sırtından paralar kazanmak yerine, her birine kısa tanıtım filmleri çekerek bir kez yayınlayarak, onları nasıl bir eğitme yönlendirdiklerini, bu yeteneklerini ileride en iyi şekilde ülkemize kazandırmak adına neler yapıldığını anlatan bir program olsaydı.. Olmasın demiyoruz ki.. Ülkemin aydınlık geleceği, aptal kutusundan insanların sofralarına meze olmasın diyoruz. Ya da 18 yaşın altında çocuklar bu yarışmaya dahil edilmesinler. Hadi onu da kabul etmediyseniz bari masumiyetlerine uygun şarkılar söylesinler.. Yok yok olmayacak böyle dönelim gazeteye yeniden...

Bir haber kaynağından istikrar beklemek, bir duruşu, bir bakışı olmasını beklemek, bir okuyucu olarak benim en doğal hakkım olmalıdır diye düşünüyorum.. Aynı haber kaynağı kendi düşüncesi olmasa da, ilgili programı artı duruma düşürecek ya da albenisi artıracak konuları gündemine taşıyor. Arkasından da çıkıp kim dur diyecek bunlara diyorsa, önce kendisinin bu konuda ilgili yayına verdiği pozitif desteği kesmesi gerekir diye düşünüyorum. Sen allayıp, pullayıp ortaya getirdiğin programı çocuklar aşırı benimsediler, hayal dünyalarına, geleceklerine hedef koydular diye kızıyorsan, hatta az gelişmiş ülkemin, kısa yoldan zengin olma hayallerine dalmış beyinlerinde şimşekler çaktırıyorsan bir yerde hata yapıyorsun demektir.

Aynı gazeteden bir başka haber :

"Erol Evgin, “Çocuklar istismar ediliyor” gerekçesiyle RTÜK’ün uyarı gönderdiği “Bir Şarkısın Sen” programını savundu.


“İnsan haklarının ileri olduğu ülkelerde Oscar’lı çocuk yıldızlar var. Onlar da mı istismar ediliyor! "

Aslında kendi cevabını kendi vermiş Sayın Engin, "insan haklarının ileri olduğu ülkelerde...", insan haklarının ileri olduğu ülkemizde diyememiş dili varıp belli ki... İnsan haklarının ileri olduğu ülkelerde çocuk yaşta yıldız olanların yaşadıkları dramlar ve yükselen yıldızların kayış hikayeleri de yine aynı gazetenin galerilerinde mevcut zaten.. Bir zahmet Sayın Engin'e bu konuda bilgi versinler...

Eee soruya cevap bulamadık, Kim dur diyecek bu çocuklara.. Ben desem olur mu?

Dur!

Oldu mu? Olmadı .. E siz de deyin o zaman..

Fasulye

2 yorum:

Unknown dedi ki...

İşte Türkiye gerçeği bu! Genç hayatların neler uğruna düşünülmeden harcanabildiğinin en büyük kanıtı...

Adsız dedi ki...

ya gerçeği demek canını yakıyor adamın.. kabusu diyelim.. de bu kabusu bitirmenin bi yolunu bulalım meth yaw..
fasulye